AYAM BEREMPAH CILI PADI

AYAM BEREMPAH CILI PADI

Bahan-Bahan:
Bahan A:
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah lapan
5 batang serai ditumbuk lumat
1/2 serbuk kari daging
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit tepung beras
Sedikit kunyit serbuk & garam

Bahan B:
1 genggam cili padi
2 labu bawang
1 batang serai.
Garam secukup rasa.

Cara:
LANGKAH PERTAMA:
Setelah ayam dibersihkan,bahan-bahan yang lain dilumurkan ke ayam dan dibiarkan perap selama 1 jam. Setelah diperap, ayam boleh digoreng sehingga kekuningan.

LANGKAH KEDUA:
Bahan-bahan B hendaklah ditumbuk tetapi jangan hancur dan serai hanya dititik. tumis bahan-bahan ini jangan sampai garing. kemudian campurkan ayam gorengan tadi kedalam tumisan ini. Siap untuk dimakan.

0 comments: