LAKSA KEDAH

LAKSA KEDAH




Bahan-Bahan:
- Ikan kembung 1 kg (direbus).
- Laksa 1 bungkus (direbus).
- Cili kering 10 biji (dikisar).
- Belacan sebesar ibu jari.
- Garam secukup rasa.
- Bawang merah (dikisar).
- Bunga kantan.
- Daun kesum.

Bahan untuk ditabur di atas.
- Timun dipotong halus.
- Bawang besar dihiris separuh bulat.
- Cili padi di potong halus.
- Daun selom dipotong halus.

Cara:
Rebuskan ikan dan mesin.Tapiskan dan buang tulangnya.Rendam laksa hingga lembut kemudian rebuskan sehingga lembut.Mesinkan bawang bersama cili kering,belacan.Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk,masukkan air,garam secukup rasa seterusnya masukkan ikan yang telah dikisar tadi.Masukkan bunga kantan,daun kesum, kedalam periuk,tunggu hingga mendidih.

Cadangan Hidangan:
Hidangkan bersama buah-buahan pencuci mulut.

0 comments: