ROTI SRI PURI

ROTI SRI PURI















Bahan:- (12 - 14 biji)
2 cwan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam
*3 sudu makan minyak masak (aishah ganti ngan butter, lebih rangup)
*2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
175 ml air panas
*40-50ml air
minyak utk mengoreng


Cara-cara:-
Satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
Satukan tepung n yis .. gaul
No. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj.
Dgn menggunakan tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh
Biarkan doh selama 30 minit. Pastu bolehlah doh dibahagikan kpd 12 bahagian
Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen
Siap utk digoreng.Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil dan sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar akan menyebabkan roti nih x naik kembong ...masa menggoreng hendaklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler diterbalikan ..

0 comments: