CHAR KEOW TEOW

CHAR KEOW TEOW












Bahan-Bahan:
BAHAN A

1) Kicap sotong/kicap mee - 1/3 cawan(kat carrefour pun ada)
2) Kicap pekat - 2 sudu
3) Ajinomoto
4) 1 sudu otak udang
5)Air - 2 cawan

BAHAN B
1) Minyak masak - 3 sudu
2) Keow teow - 1 mangkuk
3) Cili boh - 2 sudu
4) Telur - 1 biji
5) Udang besar - 3 ekor
6) Isi kerang - 10 biji
7) Daun kucai
8) Tauge

Cara:
BAHAN A * Dicampur di dalam periuk & dipanaskan di atas api. * Secukup rasa masin & manis. * Dibiarkan sentiasa panas untuk mempercepatkan proses memasak keow teow. CARA SETERUSNYA * Panaskan minyak masak * Masukkan udang & kerang * Masukkan cili boh * Masukkan daun kucai & tauge * Masukkan keow teow * Masukkan 2-3 senduk BAHAN A * Masukkan telur

Cadangan Hidangan:
*Cadangan hidangan adalah untuk satu orang. *

Tambahan:
*Sukatan bahan terpulang mengikut citarasa anda. * Tempoh memasak yang singkat - 5 minit *Anda cuba dulu. Baru tahu originality resepi ini.

0 comments: