AYAM MASAK KANTONIS

AYAM MASAK KANTONIS























Bahan-Bahan:
10 ketul ayam
2 labu bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
2.5 cm halia muda - dihiris
Sedikit serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
minyak untuk menumis


Cara:
Gaulkan kesemua bahan dengan ayam. Masukkan ke dalam periuk dan masak di atas api sederhana. Periuk hendaklah ditutup ketika memasak supaya ayam masak dengan sempurna. Masak dalam lingkungan 15 - 20 minit. Kebiasaan masakan ini tidak berkuah. Jika inginkan kuah banyak, tambah 1/2 - 1 cawan air ketika ayam sedang mendidih. Masakan ini tidak memerlukan garam kerana jus ayam bercampur kicap akan memberikan perisa yang enak.

0 comments: