AYAM CHESE BERMADU

AYAM CHESE BERMADU

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam - dipotong
½biji bwg besar - di hiris minyak untuk menumis
3 ulas bwg merah kecil - di hiris
4 ulas bwg putih - dihiris halia sebesar ibu jari
garam dan ajinamoto
½ cwn air
3 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn mayonaise
3 sudu madu lebah
7 keping slice cheese (cheddar)
10 btg kacang buncis - di potong
4sm sedikit daun bwg dan daun sup
5 biji kulat butang - di belah dua
8 kpg kulat abalone - di hiris


Cara:
panas kuali kemudian masukkan minyak. Tumiskan bwg besar, bwg merah kecil, bwg putih dan halia sampai wangi. Lepas tu masukkan ayam, garam, ajinamoto dan air hingga separuh masak lalu dimasukkan sos tiram, mayonaise,madu dan cheese,kacau. setelah hampir masak masukkan kacang buncis, daun sup, daun bwg, kulat butang dan kulat abalone.

Tambahan:
boleh di tambah dengan 2 biji kecil tomato,lada hidup untuk hiasan.

0 comments: