BINGKA UBI MADU
BINGKA UBI MADU
Bahan-bahan ( loyang 4 segi 9"x 9"x 3" )
2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
2 1/2 cawan gula pasir
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu teh garam
2 sudu teh madu
sagu dari ubi kayu
Cara-cara
ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
air dari perahan tadi yg terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
1:12 AM
|
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment